Spoločná stratégia má pomôcť znížiť počet obetí dopravných nehôd.

09.06.2011 Prešov

Prešov 9. júna (TASR) - Výrazné zníženie počtu dopravných nehôd a s tým súvisiacich úmrtí a zranení je cieľom medzinárodného projektu "Chráňme naše životy" (Save our lives - SOL), do ktorého sa zapojilo aj Združenie autoškôl Slovenskej republiky (ZAŠ).
Predseda združenia Andrej Buday dnes na stretnutí s novinármi v Prešove konštatoval, že projekt so zámerom zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky vznikol na základe spolupráce rakúskych a talianskych partnerov, ktorí sa rozhodli podporiť aj krajiny strednej a východnej Európy. Okrem Slovenska sa do neho zapojili aj subjekty v Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Slovinsku a Českej republike. ZAŠ sa bude orientovať na koordináciu činnosti v Prešovskom kraji.
"Výstupom, ktorý je určený priamo pre Prešovský samosprávny kraj, je akčný plán, ktorý súvisí s podporou vedomia občanov o bezpečnosti cestnej premávky (BCP), ktorý bude premieňaný do kampaní," uviedol Buday. Tie by mali zasiahnuť v podstate všetky skupiny obyvateľstva od žiakov až po seniorov. Prirodzene by sa mali premietnuť aj do informačných kampaní pre vodičov a cyklistov.
Buday spresnil, že v týchto chvíľach sa snažia zhromaždiť všetky dostupné údaje o dopravných nehodách a ich následkoch, ktoré budú analyzovať z rôznych uhlov pohľadu. Materiál by mal byť kompletizovaný na jeseň tohto roka a následne sa budú realizovať workshopy a stretnutia odborníkov.
"Toto celé má kumulovať do zámeru, ktorý by svojím spôsobom pomohol naplniť cieľ na najbližšiu dekádu, teda zníženie počtu obetí dopravných nehôd o 50 percent k roku 2020, oproti roku 2010," dodal Buday.
Pripomenul, že na cestách PSK sa v roku 2010 stalo 3259 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 53 ľudí a vyše 1100 utrpelo zranenia. Do projektu preto chcú zainteresovať odborníkov z Policajného zboru, mestských polícií, správcov a vlastníkov komunikácií, ale i projektantov, stavbárov, dopravné úrady a školy.
Projekt SOL sa začal realizovať v apríli minulého roka a potrvá do marca 2013. Rozvíjanie cielených stratégií, zvyšovanie odbornosti profesionálov v oblasti BCP, implementáciu účinných programov a budovanie medzinárodnej siete cestnej bezpečnosti finančne podporuje Európsky fond pre rozvoj regiónov.
 

Vyberte región